MacBook Pro 2018 Touch Bar

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DE TOUCH BAR

MACBOOK PRO 2018 TOUCH BAR:
WAT IS HET EN WAT KUN JE ERMEE?

Wat kun je met Touch Bar op de nieuwste MacBooks? In dit artikel lopen we de mogelijkheden langs, zoals Touch ID, contextafhankelijke toetsen en meer.

In de nieuwste MacBook Pro modellen van Apple is een nieuwe functie opgenomen, namelijk de Touch Bar. De MacBook Pro 2018 Touch Bar is een aanraak gevoelige strip boven het toetsenbord en kun je allerlei functietoetsen bedienen. In dit artikel vertellen we je precies wat je ermee kunt.

DE TOUCH BAR VAN DE MACBOOK PRO 2018?

Op de oudere versies van de MacBook Pro hadden boven het toetsenbord verschillende functie knoppen. Op de MacBook Pro 2018 is de Touch Bar toegevoegd. Dit is een OLED strip die de functie knoppen vervangt.

De Bar laat steeds verschillende functies zien afhankelijk van de app die je op dat moment gebruikt. De bar laat zich bedienen door te vegen en te tikken. Net als de MacBook Air 2018 is de MacBook Pro 2018 uitgevoerd met een Touch-ID vingerafdruk scanner om snel in te loggen zonder een wachtwoord in te vullen.

De Touch Bar is goed zichtbaar, omdat deze functie van dezelfde kleurruimte gebruik maakt als de MacBook Pro en iPhone 7. Hierdoor krijgen de functies in de bar levendige kleuren.

WELKE MACBOOK HEEFT DE TOUCH BAR?

De Touch Bar is toegevoegd aan de nieuwste 13-inch en 15-inch MacBook Pro uit 2018 en beginnen met een prijs vanaf €1329,-. Op onze speciale pagina MacBook Pro aanbiedingen vind je de beste MacBook Pro 2018 aanbiedingen.

Apple heeft op dit moment alleen de pro versies uitgevoerd met de Touch Bar. Wanneer de MacBook Air, MacBook 12-inch en andere modellen deze functie krijgen is niet bekend.

HOE WERKT DE TOUCH BAR

Zoals we hierboven beschreven hebben is de Touch Bar alleen toegevoegd aan de Pro versies.

Wanneer je de laptop openklapt zie je boven het toetsenbord een smalle strip met oplichtende icoontjes. Deze icoontjes passen zich aan het programma dat je gebruikt aan. Zo krijg je andere icoontjes en knoppen te zien als je je e-mail bekijkt of Photoshop gebruikt.

De Touch Bar kun je met maximaal tien vingers tegelijk bedienen, maar dit zal alleen handig zijn bij creatieve toepassingen. Aan de rechterkant van de bar vind je de Control Strip. Hier vind je alle vaste opties voor helderheid, geluidsvolume en Siri.

WAT KUN JE MET DE TOUCH ID

Net als op de MacBook Air 2018 vind je de Touch ID knop aan de rechterzijde bovenaan het toetsenbord. Ook kun je met de Touch ID knop de laptop aan en uitzetten.

Met de Touch ID kun je de laptop ontgrendelen met behulp van je vinger. Daarnaast kun je eenvoudig inloggen op apps en aankopen doen in de App store.

Door een geavanceerde techniek wordt je vingerafdruk niet online opgeslagen, maar lokaal en versleuteld bewaard in de speciale T1 chip.

DE TOUCH ID MET MEERDERE PERSONEN

Het is mogelijk om meerdere vingerafdrukken de scannen. Zo kunnen verschillende personen inloggen op de laptop door middel van hun vingerafdruk.

Je kunt snel wisselen tussen verschillende accounts. Door je vinger op de Touch Bar te leggen kun je eenvoudig wisselen naar een ander account.

WELKE FUNCTIES HEEFT DE TOUCH BAR

De Touch Bar is multifunctioneel en past zich eenvoudig aan het gebruikte programma aan. We zullen de meest gebruikte programma’s hieronder noemen, zodat je een beeld krijgt welke mogelijkheden de Touch Bar biedt.

SAFARI

De meeste Apple gebruikers maken gebruik van Safari. Als je op de MacBook Pro 2018 Safari opstart, wordt er een lijst getoond met favoriete apps op de Touch Bar. Door op een app te tikken, wordt deze gestart. Nadat de apps gestart is worden er verschillende knoppen weergegeven op de Touch bar.

De Touch Bar toont ook verschillende knoppen als je een website geopend hebt. Een voorbeeld zijn de navigeer knoppen zoals het openen van een nieuw tabblad of offline opslaan. Bezoek je een website die Apple Pay ondersteunt kun je aankopen doen door je vinger op de Touch ID-sensor te leggen. Ontzettend eenvoudig.

APPLE MAIL

Ook het e-mail programma van Apple (Mail) kan beheert worden met de Touch Bar van de MacBook Pro 2018. De bekende functies zoals beantwoorden, doorsturen, markeren als ongelezen en meer zijn beschikbaar. Wanneer je een e-mail naar een andere map wilt verplaatsen, geeft de Touch Bar een suggestie waar deze het beste geplaatst kan worden. Deze suggesties worden gegeven op basis van eerdere acties. Ontzettend handig om alles overzichtelijk te houden.

FINDER

De functie Finder van Apple gebruik je natuurlijk om je documenten te beheren en structureren. Het is nu ook mogelijk om dit via de Touch Bar te doen. Via de Bar kun je nu bestanden bekijken met de preview functie, bladeren in de mappen, nieuwe mappen toevoegen, bestanden naar de prullenbak verplaatsen, detailgegevens opvragen en meer.

Alle functies die beschikbaar zijn met de muis, zijn nu ook beschikbaar op de Touch Bar.

FOTO’S EN VIDEO’S

De functie Foto’s en Video’s op de MacBook Pro 2018 bevat veel functies. Een deel van deze functies kun je bedienen via de Touch Bar. Denk bijvoorbeeld aan het bekijken van de foto’s en video’s van albums en verzamelingen. Door op een foto te tikken kun je de foto schermvullend bekijken. Ook het bewerken van foto’s kan met behulp van de Touch Bar. Functies als bijsnijden, roteren, filters toevoegen, rechtzetten, retoucheren zijn beschikbaar.

Wil je video’s bekijken, dan kun je met behulp van de Bar de video voor- en achteruit spoelen maar ook de video starten of pauzeren.

Photoshop biedt ondersteuning voor de Touch Bar, de aanraak balk boven aan het toetsenbord van de nieuwe MacBook Pro 2018. Met de Touch Bar heb je toegang tot Photoshop functies en besturingselementen. De Touch Bar ondersteunt alle vertrouwde bewegingen, zoals tikken, slepen en vegen, selecteren, afmetingen veranderen, lagen gebruiken, schermvullend bekijken, kleuren wijzigen, zoomen en meer. Bekijk voor een volledig overzicht op Photoshop Touch bar.

AGENDA

Op de MacBook maak je waarschijnlijk dagelijks gebruik van de agenda functie. De functies van de agenda zijn nu ook beschikbaar in de MacBook Touch Bar. Zo kun je nu eenvoudig nieuwe afspraken toevoegen, tijd en locatie toevoegen, door afspraken bladeren en uitnodigingen accepteren.

BERICHTEN

Sinds de update iOS 10 van Apple, is het mogelijk om emoji’s te gebruiken in de berichten. De Touch Bar geeft je nu suggesties voor emoji’s terwijl je het bericht typt. Voorbeelden zijn ‘hartje’ ‘pizza’ en meer. Wordt niet de juiste emoji getoond, dan kun je de gewenste emoji ook opzoeken op basis van categorie.

FACETIME

FaceTime is een veel gebruikte app op de MacBook en eigenlijk op alle Apple producten. Nu wordt het op de MacBook Pro 2018 nog makkelijker, omdat je via de Touch Bar kunt aangeven of je een gesprek wilt accepteren of afwijzen.

HET AANPASSEN VAN DE TOUCH BAR

Zoals je eerder hebt kunnen lezen toont de Touch Bar verschillende functies door middel van icoontjes/knoppen. Een groot voordeel van de Touch Bar is dat je de icoontjes en knoppen kunt aanpassen naar jouw wensen. Je zit daarom niet vast aan de keuzes die de ontwikkelaar heeft gemaakt. Je kunt dit eenvoudig instellen via de Systeemvoorkeuren van de laptop.

WERKT DE TOUCH BAR OOK MET APPS VAN DERDEN

De meeste programma’s en apps kun je nu beheren en gebruiken met de speciale knoppen op de Touch Bar.

Een voorbeeld is Adobe die Photoshop heeft aangepast voor de Touch Bar. Of Microsoft die de office apps heeft aangepast. Zelfs de muziek app Djay pro en 1Password bieden ondersteuning voor de Touch Bar.Hieronder vind je een lijst met allerlei apps die ondersteuning bieden voor de Touch Bar.

REGELS VOOR ONTWIKKELAARS

Apple biedt iedereen de kans om het programma of de app aan te passen voor de Touch Bar, heeft wel bepaalde richtlijnen opgesteld. De functionaliteit van het programma of app mag zich niet volledig richten op de Touch Bar.

Daarnaast moeten de knoppen lijken op de gebruikelijke toetsen op het toetsenbord.

REVIEW VAN DE NIEUWE MACBOOK PRO 2018

Om een volledig beeld te geven van de nieuwe Macbook, hebben we deze laptop uitvoerig getest. Lees nu de volledige MacBook Pro 2018 review.

HULP NODIG?

Wil je graag de MacBook Pro 2018 kopen? Verstandige keuze! Heb je echter nog vragen over deze prachtige laptop? Stuur ons dan gerust een bericht via het contactformulier op de contactpagina. Op werkdagen staan we je graag te woord tussen 09.00 en 17.00 uur. Helaas kunnen we je geen informatie geven over retourneren of defecten. Daarvoor kun je de webshop contacteren waar je je MacBook Pro 2018 kopen gaat of gekocht hebt. Hun klantenservice helpt je natuurlijk graag verder. Let op: deze website maakt geen onderdeel uit van Apple. Dit is namelijk een onafhankelijke website die informatie biedt enkel informatie over het product. Je kunt de MacBook Pro 2018 kopen via een van onze partners. Daarvoor ontvangen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we onze website up-to-date houden én online houden.